Muffiny z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i fetą

Muffiny z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i fetą
Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffiny z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka bazylii
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 jajko
  • 20 zielonych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 120 g fety
Przygotowanie

Oliwki odsączyć, przekroić na pół, pomidory odlać z zalewy, opłukać pod ciepłą wodą, pokroić na mniejsze kawałki, fetę pokruszyć. Wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i bazylię umieścić w misce i wymieszać.

W drugiej, większej misce umieścić mokre składniki: mleko, olej i jajko, połączyć trzepaczką rózgową. Następnie dodać do nich suche składniki i przygotowane dodatki: oliwki, pomidory i fetę. Wymieszać łyżką. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20 min. w temp. 200°C.



Przepis pochodzi z nakrytystoliczek.blogspot.com

Kategorie przepisów