Muffiny z boczkiem i szczypiorkiem
Aromatyczny boczek, suszone pomidory, ser żółty i szczypiorek. Te składniki możecie znaleźć i poczuć w muffinach. Idealne jako przekąska imprezowa lub zamiennik kanapek. Zapewniam, że szybko znikną z talerza a ich przygotowanie jest banalnie proste.
Ilość : 18
Składniki:
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju aż będzie chrupki. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Odstawić do ochłodnięcia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy i wymieszać. W oddzielne misce rozmieszać jajko i mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać dodatki i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto przełożyć do formy wypełniając je do 3/4 wysokości.
Ilość : 18
Składniki:
- 10 dag wędzonego boczku,
- cebula,
- pęczek szczypioru,
- 3 suszone pomidory,
- 5 dag sera żółtego,
- 375 g mąki pszennej,
- jajo,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka mleka,
- szczypta soli,
- pieprz
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju aż będzie chrupki. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Odstawić do ochłodnięcia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy i wymieszać. W oddzielne misce rozmieszać jajko i mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać dodatki i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto przełożyć do formy wypełniając je do 3/4 wysokości.