Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

Muffinki tak bardzo mnie urzekły u Atinki, że po prostu musiałam je zrobić! ;) Zapach cynamonu, gałki muszkatołowej, przyprawy piernikowej, suszonej żurawiny i cudownie pachnącej świętami pomarańczy to moje ulubione zapachy... to zapachy świąt. Mandarynki, pomarańcze kojarzą mi się ze świętami dzieciństwa... wspominam wtedy zapach świeżej choinki pomieszany z zapachem obranego i pokrojonego w cząsteczki pomarańcza. Za oknem śnieg i skrzypiący mróz ... a we mnie, jak teraz w oczkach mojego Synka - oczekiwanie Pierwszej Gwiazdki...

Zdjęcie - Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*250g mąki

*2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody

*100g cukru

*1 łyżeczka cynamonu

*1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

*2 klementynki/mandarynki - ja dałam 1 pomarańcza

*około 125ml tłustego mleka

*75ml oleju lub roztopionego masła

*1 jajko

*175g suszonej żurawiny

*3 łyżki cukru trzcinowego jasnego (do posypania muffin), ja pominęłam.

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki. Wyszorować klementynki/mandarynki/pomarańcza i zetrzeć z nich skórkę. Sok wycisnąć. Skórkę dodać do suchych składników.

Do soku dolać mleko tak by razem było 200ml płynu. Następnie dodać do mokrych składników olej, jajko i lekko ubić do połączenia.

Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszac.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto. Można posypać cukrem trzcinowym. Ja tego nie zrobiłam.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego.

Zdjęcie - Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów