Mozzarella z sosem truskawkowym i świeżą miętą
Mozzarella z sosem truskawkowym i świeżą miętą, to idealna, lekka, wakacyjna przystawka lub jak kto woli, pyszny, poobiedni deser.
Wspaniałe, niecodzienne połączenie smakowe: delikatny ser mozzarella, słodko - kwaskowe truskawki i kapitalny balsamiczny sos, z dodatkiem świeżej, pachnącej mięty. Wszystko to tworzy doskonałą całość.
Każdemu polecam!
Pomysł zaczerpnęłam z bloga Pod zielonym niebem.
Składniki (2 porcje):
- 1 kulka mozzarelli
- 250g truskawek
- 1.5 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżeczki cukru
- kilka listków świeżej mięty
- świeżo mielony pieprz
Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki.
Truskawki połączyć z cukrem, octem balsamicznym i odrobiną posiekanej, świeżej mięty.
Odstawić na chwilę.
W między czasie, ser pokroić na cienkie plastry i ułożyć na talerzu.
Mozzarelę polać sosem truskawkowym i udekorować listkami mięty.
Przed podaniem całość posypać świeżo mielonym pieprzem.
Podawać na zimno jako przystawka lub deser.