Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym

Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym



Zdjęcie - Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Na Mazowszu piasek i sosny,
drogi proste, jak z bicza strzelił,
na Mazowszu kąkole i osty,
kolorowy jarmark niedzieli…..”
„…Na Mazowszu piasek i sosny,
horyzontu szeroka rzeka,
takie same jesienie i wiosny,
tylko czas tu wolniej ucieka.”
(autor- Janusz Kondratowicz)

„Tak w 1968 roku śpiewali o nim "Trubadurzy". Ja postrzegam Mazowsze zupełnie inaczej. Tu się urodziłam i wychowałam, tu założyłam rodzinę i zbudowałam własny dom. Kilka razy w tym czasie się przeprowadzałam, ale to ciągle była ta sama kraina. Inny jej obraz zachował się w mojej pamięci z dzieciństwa, a inny gdy dorastałam. Teraz widzę przez okno też zupełnie coś innego. Dlatego wiem, że Mazowsze to nie tylko piasek i sosny, ale to także żółto kwitnące pola rzepaku, grójeckie sady jabłkowe, łany pszenicy i zagony buraków cukrowych. Dawniej w buraczanych bruzdach kwitły też maki. Dziś niestety maku już nie można uprawiać, ale nadal jest on nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie święta bez strucli z makiem.
Zdjęcie - Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Włosi mają swoje Tarallini Pugliesi z Apulii, Bawarczycy precle a Kraków swoje obwarzanki. Chociaż na Mazowszu w czasie różnych odpustów wciąż sprzedaje się na sznurkach obwarzanki to w książkach kucharskich o regionalnej kuchni mazowieckiej próżno by ich szukać. Ale dla chcącego nic trudnego. Zabrałam się ochoczo do pracy i tak powstały moje mazowieckie obwarzanki inspirowane włoskimi Tarallini Pugliesi ale z dodatkiem mazowieckich produktów czyli mąki pszenicznej, oleju rzepakowego i cydru jabłkowego. Posypane niestety już importowanym makiem.
Zdjęcie - Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…. używam go zamiast oliwy.

Zdjęcie - Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Takie obwarzanki są doskonałym dodatkiem do wina, piwa lub szklaneczki cydru. Można je zabrać na piknik. To zdrowa alternatywa dla słonych paluszków i chipsów. W wersji dla dzieci możemy zamiast cydru użyć soku jabłkowego.”
Zdjęcie - Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym
(przepis własny)

Składniki na 20szt.
250g mąki pszennej
60ml oleju rzepakowego
100ml cydru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki niebieskiego maku

Do miski wsypałam mąkę i sól. Wlałam olej i cydr. Wyrobiłam ręka na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryłam folią i zostawiłam na godzinę do odpoczęcia.
Zagotowałam w niedużym garnku lekko osoloną wodę i włączyłam piekarnik na 200°C. Podzieliłam ciasto na porcje wielkości małego orzecha włoskiego. Utoczyłam z nich wałeczki grubości ok. 1cm i długości ok. 10cm. Łącząc końce zrobiłam z nich kółka. Wkładałam ostrożnie do wrzącej wody po 6 sztuk naraz. Delikatnie mieszałam, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłynęły na wierzch, co trwa około 2 minut, wyjęłam je łyżką cedzakową na suchą ściereczkę. Po odsączeniu ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypałam makiem i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam 15minut w temp. 200°C, a następnie zmniejszyłam ją do 160°C i piekłam kolejne 15 minut. Powinny się ładnie przyrumienić. Upieczone obwarzanki wystudziłam na kracie kuchennej.
Smacznego!
Aronia.

Kategorie przepisów