Młody bób z groszkiem, chili i miętą
Ostatnio z dużą przyjemnością sięgam do książki "5 składników" Jamiego Olivera. Ten przepis też z niej pochodzi. A że właśnie nastał czas młodego bobu, koniecznie trzeba tę sałatkę zrobić. Jest naprawdę pyszna. Nie żałujcie mięty, a ostrą papryczkę dawkujcie według własnych upodobań.
składniki
200 g młodego bobu
200 g świeżego lub mrożonego groszku
ok 15 g świeżej mięty
1 papryczka chili
1 cytryna ( starta skórka i wyciśnięty sok)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
przygotowanie
Bób opłukać. Z łodyżek mięty oderwać górne listki, odłożyć na później. Bób, groszek i gałązki mięty włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować, przykryć, gotować 4 minuty lub nieco dłużej jeżeli bób wydaje nam się jeszcze twardy. Ugotowany odcedzić na sicie, zostawiając ok 1 szklankę wody z gotowania. Z papryczki usunąć pestki, pokroić ją bardzo drobno. W miseczce wymieszać posiekaną drobno papryczkę ( lepiej użyć tylko część a potem najwyżej dodać więcej), 2 łyżki oliwy, startą skórkę z wyparzonej cytryny i sok z niej wyciśnięty. Dodać posiekane listki mięty, doprawić solą i pieprzem. Bób obrać ze skórek, ale nie jest to konieczne, przełożyć razem z groszkiem do miski. Dodać 2-3 łyżki wody z gotowanie, przemieszać. Polać sosem. Wymieszać przed podaniem. Smacznego!
składniki
200 g młodego bobu
200 g świeżego lub mrożonego groszku
ok 15 g świeżej mięty
1 papryczka chili
1 cytryna ( starta skórka i wyciśnięty sok)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
przygotowanie
Bób opłukać. Z łodyżek mięty oderwać górne listki, odłożyć na później. Bób, groszek i gałązki mięty włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować, przykryć, gotować 4 minuty lub nieco dłużej jeżeli bób wydaje nam się jeszcze twardy. Ugotowany odcedzić na sicie, zostawiając ok 1 szklankę wody z gotowania. Z papryczki usunąć pestki, pokroić ją bardzo drobno. W miseczce wymieszać posiekaną drobno papryczkę ( lepiej użyć tylko część a potem najwyżej dodać więcej), 2 łyżki oliwy, startą skórkę z wyparzonej cytryny i sok z niej wyciśnięty. Dodać posiekane listki mięty, doprawić solą i pieprzem. Bób obrać ze skórek, ale nie jest to konieczne, przełożyć razem z groszkiem do miski. Dodać 2-3 łyżki wody z gotowanie, przemieszać. Polać sosem. Wymieszać przed podaniem. Smacznego!