Młoda kapusta zasmażana (z koperkiem i kiełbasą)

Młoda kapusta zasmażana (z koperkiem i kiełbasą)
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Młoda kapusta zasmażana (z koperkiem i kiełbasą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pojawienie się w sklepach młodej kapusty, to dla mnie najszczęśliwszy czas w roku! ;) O matko, jak ja ją uwielbiam! Od weekendu to nasz trzeci kapuściany obiad, a piszę ten tekst w środę :) Młoda kapusta to jest to! Przygotowuję ją w wersji z kiełbasą, boczkiem, dojrzewającą szynką lub bezmięsną, tylko z warzywami. Ostatnio eksperymentowałam nawet z takim lekkim bigosikiem z dodatkiem hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo i muszę przyznać, że danie wyszło lepiej niż dobrze!

Zdjęcie - Młoda kapusta zasmażana (z koperkiem i kiełbasą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepis

Lubię do zasmażanej kapusty dodać także przecier pomidorowy. Ta odrobina kwaskowatej nuty fajnie przełamuje delikatną kapustę. Moim odkryciem jest jednak wzbogacenie smaku suszonymi pomidorami. Są one znanym źródłem umami (mitycznego 5ego smaku) i wznoszą poczciwą polską kapustkę na nowy level ;)

Dziś więc bigosik z młodej zasmażanej kapusty z moim autorskim twistem. Wierzcie mi proszę, ta kapusta wychodzi po prostu jak petarda i innej nie będziecie już chcieli nigdy przyrządzać, słowo!

Zdjęcie - Młoda kapusta zasmażana (z koperkiem i kiełbasą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ale co tam pomidory i umami, najważniejszym dodatkiem jest przecież koper, duuuużo kopru! Bez kopru nie uda się przecież żadne wiosenne danie, prawda?!

Składniki:
  • kapusta - 1 szt, młoda
  • por - 1 szt
  • koper - 1 pęczek
  • kiełbasa - użyłam 4 szt kiełbasy
  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • suszone pomidory - posiekane, ok. 3 łyżki
  • lubczyk - gałązka, opcjonalnie
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku (lub sos sojowy zamiast soli, polecam!)
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Kapustę drobno poszatkuj.
  2. Na oleju podsmaż pokrojoną kiełbasę, dodaj por i smaż, kilka minut, aż zmięknie.
  3. Dodaj kapustę, przesmaż.
  4. Kapustę dopraw solą/sosem sojowym (polecam!), dorzuć lubczyk (jeśli go używasz), wymieszaj.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz suszone pomidory, podlej ok. 1/2 szklanki wody.
  6. Przykryj garnek z kapustą i gotuj do miękkości ok. 15 minut.
  7. Mąkę połącz z małą ilością zimnej wody i wlej do kapusty. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  8. Dopraw kapustę do smaku i dodaj posiekany koperek.
  9. Serwuj z młodymi ziemniakami :)

Kategorie przepisów