Mix sałat z awokado, pomidorkami koktajlowymi i czosnkowymi grzankami
„ Dziś proponuję lekką dietetyczną sałatkę z awokado, pomidorków koktajlowych, mieszanki sałat, startego parmezanu i czosnkowych grzanek. Idealna na lunch lub kolację. Dla wszystkich dbających o linię i dla tych co dawno ją zatracili. Może dla tych drugich w szczególności. Lato to doskonała pora na zrzucenie zbędnych kilogramów.”
Mix sałat z awokado, pomidorkami koktajlowymi i czosnkowymi grzankami (przepis własny)
Składniki dla 4 osób
100g Mix sałat
1 awokado
200g pomidorków koktajlowych
4 kromki pieczywa tostowego
3 łyżki startego na wiórki parmezanu
2 saszetki Olej kujawski z czosnkiem
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Zawartość jednej saszetki oleju kujawskiego z czosnkiem przelać do miseczki. Przy pomocy pędzelka posmarować nim pieczywo tostowe. Pokroić je w kostkę o boku 1cm. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i delikatnie zrumienić cały czas mieszając. Wystudzić.
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w suszarce. Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
W dużej misce wymieszać sałatę, pomidory i awokado. Posypać grzankami i wiórkami parmezanu.
Zawartość drugiej saszetki oleju wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Polać sałatkę. Odstawić na pół godziny.
Smacznego :)
Aronia
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.