Miodownik z orzechową wkładką

Miodownik z orzechową wkładką

Zdjęcie - Miodownik z orzechową wkładką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Taki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem rewelacja :-). Przepis znalazłam na blogu daktyle w czekoladzie. Miłego dnia i weekendy Wam życzę :-).
Blaszka 21x31 cm
Składniki ciasto miodowe:
  • 370 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 70 g miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Na stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami, ale co tam :-). Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Orzechowy biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do białek cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku, mieszamy, dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczmy w 180 stopniach około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.
Składniki masa:
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek kaszy manny (ja dałam kopiate)
  • 200 g masła temp. pokojowa

Ma mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy.
Wierzch:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • orzechy

Przełożenie ciasta: blat miodowy - połowa masy grysikowej - ciasto orzechowe - druga połowa masy grysikowej - blat miodowy - roztopiona gorzka czekolada - orzechy
Zdjęcie - Miodownik z orzechową wkładką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodownik z orzechową wkładką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodownik z orzechową wkładką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów