"Miodek" z mniszka lekarskiego

"Miodek" z mniszka lekarskiego

Przepis zaczerpnięty z gazetowej galerii potraw. Ukłony dla Issys, która przekopała ubiegłoroczne archiwum i przypomniała czarodziejską miksturę zrobioną przez Fetti:)

 

 

Zdjęcie - "Miodek" z mniszka lekarskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - "Miodek" z mniszka lekarskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

"Miodek" z mniszka lekarskiego

500 kwiatków mniszka lekarskiego

1 cytryna

1 kg cukru

1 litr wody

dzień pierwszy:

Idziemy na łąkę i zbieramy kwiaty. Następnie rozkładamy na białym papierze. W ten sposób pozbędziemy się "lokatorów". Cytrynę pokroić w plastry.

Kwiatki i cytrynę zalać 1 litrem wody i gotować około 30 minut . Odstawić na 24 godziny

dzień drugi:

Ugotowane kwiatki przecedzić przez sitko lub wycisnąć w dłoniach. Całość przelewamy przez gazę (uzyskamy większą klarowność). Wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy około 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.

dzień trzeci:

Zagotowujemy "miodek" i wlewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Gotowe.

 

 

Zdjęcie - "Miodek" z mniszka lekarskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Zdjęcie - "Miodek" z mniszka lekarskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Zdjęcie - "Miodek" z mniszka lekarskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

Zdjęcie - "Miodek" z mniszka lekarskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - "Miodek" z mniszka lekarskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Kategorie przepisów