"Miodek" z mniszka lekarskiego
Przepis zaczerpnięty z gazetowej galerii potraw. Ukłony dla Issys, która przekopała ubiegłoroczne archiwum i przypomniała czarodziejską miksturę zrobioną przez Fetti:)
"Miodek" z mniszka lekarskiego
500 kwiatków mniszka lekarskiego
1 cytryna
1 kg cukru
1 litr wody
dzień pierwszy:
Idziemy na łąkę i zbieramy kwiaty. Następnie rozkładamy na białym papierze. W ten sposób pozbędziemy się "lokatorów". Cytrynę pokroić w plastry.
Kwiatki i cytrynę zalać 1 litrem wody i gotować około 30 minut . Odstawić na 24 godziny
dzień drugi:
Ugotowane kwiatki przecedzić przez sitko lub wycisnąć w dłoniach. Całość przelewamy przez gazę (uzyskamy większą klarowność). Wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy około 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
dzień trzeci:
Zagotowujemy "miodek" i wlewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Gotowe.