Mini tarty z bananem i kremem czekoladowym
Jest to bardzo prosty i szybki deser - idealny, aby poprawić sobie humor w taki szary i mało letni dzień jak dzisiaj. Połączenie czekolady, bananów i orzechów laskowych jest niezawodne i myślę, że posmakuje naprawdę każdemu.
Mini tarty z bananem i kremem czekoladowym
/5 mini tart/
spód:
140g ciastek owsianych
1 łyżka oleju kokosowego
środek:
2 nieduże banany
100g gorzkiej czekolady
200g twarożku śmietankowego
wierzch:
posiekane orzechy laskowe
Ciastka z olejem zblendować na gładką masę. Wylepić nią formy. Wstawić do lodówki.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzić. Wymieszać ją dokładnie z twarożkiem. Banany pokroić na plasterki.
Tarty wyjąć z lodówki i ułożyć na spodzie banany, wierzch przykrywać czekoladowym kremem. Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać podprażonymi orzechami laskowymi.