Mini tarty migdałowo-pomarańczowe z gruszkami

Mini tarty migdałowo-pomarańczowe z gruszkami


Zdjęcie - Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

„Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w internecie na mini tarty z gruszkami. Gdy je zobaczyłam od razu pomyślałam o moich gruszkach. Troszkę pozmieniałam, żeby się komponowało z pomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. „
Zdjęcie - Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini tarty migdałowo-pomarańczowe z gruszką (Inspiracja)
Kruche ciasto na spód: 250 g przesianej mąki
125 g masła
75 g cukru pudru
jajko
skórka otarta z jednej pomarańczy
papier pergaminowy i fasola (lub ceramiczne kuleczki)

Krem migdałowy:
100 g zmielonych migdałów
2 jajka
50g masła
1 łyżka likieru migdałowego
60 g cukru
1 łyżka śmietany
8 połówek gruszek w pomarańczowym syropie
Do dekoracji: cukier puder roztopiona czekolada prażone płatki migdałowe świeże listki melisy
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i usiekać do konsystencji kaszy. Wbić jajko, wsypać cukier i skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem). Szybko zagnieść miękkie plastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 do 3mm. Wyciąć koła o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Foremki natłuścić i wylepić wyciętymi z ciasta kołami. Nakłuć gęsto widelcem. Spód przykryć krążkami pergaminu i umieścić na nich fasolę lub ceramiczne kulki. Piec 10 minut na jasnozłoty kolor.

Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodać jajka, zmielone migdały, śmietanę i likier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozłożyć krem na podpieczonych tartach. Z każdej połówki gruszki odciąć koniec tak aby otrzymać zgrabne półkule.
Umieścić połówki gruszek na kremie, wypukłą stroną do góry. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 20 minut. Wyjąć z foremek, lekko ostudzić i udekorować czekoladą i cukrem pudrem.

Kategorie przepisów