Migdałowe clafoutis z brzoskwiniami i dodatkiem otrąb
Okazuje się, że poczciwy naleśnik może pokazać nam swoją drugą, zdecydowanie bardziej wyrafinowaną twarz i stać się klasycznym francuskim deserem- clafoutis. Choć w oryginale podawany jest najczęściej z wiśniami, moja brzoskwiniowa wersja bardzo przypadła mi do gustu. Chrupiąca migdałowo- maślana skórka cudnie chrupała na lekko jeszcze ciepłym cieście…
To świetny, prosty przepis ze składników, które w zasadzie zawsze znajdziemy w kuchennej szafce. Żeby było troszkę zdrowiej, ciasto wzbogaciłam otrębami pszennymi.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Migdałowe clafoutis z brzoskwiniami i dodatkiem otrąb Składniki
- brzoskwinie - 500 g (2 duże sztuki)
- masło - 150 g
- cukier - 150 g
- migdały - 100 g, mielone
- migdały - 50 g, w płatkach
- otręby pszenne - 50 g
- mąka pszenna - 75 g
- jajko - 2 szt
- sól - szczypta
- aromat waniliowy - 3 kropelki
10 g masła podgrzej przez 3 minuty na patelni z 40 g cukru oraz brzoskwiniami pokrojonymi na ósemki. Kolejne 80 g masła rozpuść na patelni i podgrzewaj aż stanie się lekko brązowe. Ostudź. W misce zmieszaj mąkę, otręby, 70 g cukru, mielone migdały, sól . Zmiksuj jajka, dolej mleko oraz zbrązowione masło i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj mikserem, dodaj suche składniki. Ciasto wylej na owoce (wprost na patelnię- jeśli nadaje się do użycia w piekarniku lub po przełożeniu na inną foremkę). Pozostałą ilość masła i cukru podgrzej na patelni, dodaj patki migdałowe. Taką "kruszonką" posyp wierzch ciasta. Piec w 180oC przez około 30 minut (do zezłocenia). Podawaj lekko ciepłe.