Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem

Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem

Zdjęcie - Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MIELONE ZAPIEKANE Z ZIEMNIACZANYM FARSZEM to pyszne i pełnowartościowe danie!

Do przygotowania sosu użyłam oleju rzepakowego Kujawskiego Pierwsze Zbiory – powstał z pierwszych zbiorów rzepaku w tym roku. Można go używać do smażenia, ale też dodawać do dań na zimno. Jest źródłem kwasów omega 3 i witamin.

 

A teraz już do przepisu – podaję składniki na 3-4 porcje.

Składniki na mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem:

Sos pomidorowy do zapiekania:

  • 1 bakłażan lub cukinia
  • 1 puszka lub słoik pomidorów
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz do smaku

Farsz ziemniaczany do mielonych:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g sera żółtego lub mozzarelli
  • 1 papryka

Masa mięsna na mielone:

  • 400 g mielonego mięsa (np. z indyka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz do smaku

Zdjęcie - Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie mielonych zapiekanych z ziemniaczanym farszem:

Bakłażana czy cukinię i papryczkę chili kroimy, a następnie podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i jeszcze przez chwilę smażymy.

Paprykę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Żółty ser albo mozzarellę ścieramy na tarce.

Świeży czosnek i natkę pietruszki siekamy – dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, kminkiem i przyprawami. Wszystkie składniki masy mięsnej dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy zwilżonymi dłońmi placek, na środek dajemy jak najwięcej farszu. Zlepiamy dokładnie kotlet – postępujemy tak do skończenia masy mięsnej. Powinno zostać nam więcej farszu – zużyjemy go do zapiekania.

Sos pomidorowy przelewamy do naczynia do zapiekania, na to wkładamy przygotowane kotlety mielone, wokół kotletów wysypujemy resztę farszu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Mielone zapiekane z ziemniaczanym farszem pieczemy przez ok. 35 min.

Kategorie przepisów