Mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym

Mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym

Dawno nie jedliśmy kotletów mielonych, więc postanowiłam przygotować je na najbliższy obiad. Zrobiłam takie z dodatkiem kiszonego ogórka i podałam je z ryżem oraz sosem pieczarkowo-ketchupowym. Co do sosu to nie mogłam się zdecydować czy chcę je podać z sosem pieczarkowym czy pomidorowym, więc powstał pewnego rodzaju kompromis – sos pieczarkowy z dodatkiem ketchupu. Nietypowo, za to bardzo smacznie i ciekawie.

Zdjęcie - Mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym:

  • 500 g mięsa mielonego np z łopatki wp
  • 1 cebula
  • 1-2 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • szczypta mielonej papryki ostrej
  • szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
  • odrobina suszonej cebulki – opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mała, cienka marchewka
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mielona papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej/masło

Jak przygotować mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym?

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie półplasterki.

Obie cebule kroimy w drobną kostkę. Szklimy w rondelku, na niewielkim ogniu, na maśle lub oleju. Połowę odkładamy do miski. Do pozostałej cebuli w rondelku dodajemy pieczarki. Smażymy, aż do przyrumienienia. Pod koniec dodajemy marchewkę. Dusimy razem przez kilka minut. Następnie wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu aż marchewka zmięknie. Pod koniec dodajemy ketchup oraz słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, szczyptą soli oraz pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ogórki kiszone obieramy kroimy w dosyć drobną kostkę.

Do miski z zeszkloną cebulką dodajemy mięso mielone, ogórki, łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany, łyżkę musztardy oraz przyprawy: przyprawę do mięsa mielonego, suszoną cebulkę (opcjonalnie), suszony czosnek niedźwiedzi, mieloną ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy, zwilżonymi zimną wodą dłońmi, formujemy okrągłe kotleciki (u mnie 8 sztuk).

Smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron do zezłocenia.

Kotleciki podajemy z ugotowanym ryżem oraz sosem.

Zdjęcie - Mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów