Mięciutki piernik błyskawiczny bez miksera
Składniki na mięciutki piernik błyskawiczny bez miksera opracowane przy użyciu szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu użyłam oleju Kujawskiego, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Ciasta pieczone na oleju są łatwe, wilgotne i dłużej zachowują świeżość.
Wypiek na formę “keksówkę” o długości 30 cm.
Składniki na mięciutki piernik błyskawiczny bez miksera:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki cukru
- 150 ml oleje Kujawskegoi z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak upiec mięciutki piernik błyskawiczny bez miksera?
Do miski przekładamy wszystkie składniki i mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.
Całość ciasta na mięciutki piernik błyskawiczny przelewamy do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik błyskawiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Ci pieczemy przez ok. 1 godz. lub do tzw. “suchego patyczka”.
Gotowy mięciutki piernik błyskawiczny bez miksera oblać polewą czekoladową lub polukrować.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis