Meksykańska surówka z kapusty z chili i limonką wg Jamiego
Jak zwykle pod koniec stycznia, prawie nie odrywam się od nauki;) Ale na nowe posty zawsze znajdzie się czas! (I na parę innych rzeczy, np. na książki czy filmy ;D) Dzisiaj zapraszam na pyszną, świeżą i wyrazistą w smaku surówkę wg przepisu z książki "Jamie's America". Jest kolorowa i zupełnie inna niż zwykłe surówki z kapusty, dodatek ostrych papryczek i soku z limonki robi swoje. Doskonale pasuje do grillowanych mięs, ale ja podałam ją trochę nietypowo z arizońskim gulaszem z sarniny (już niedługo na blogu). Serdecznie polecam oba przepisy.
Meksykańska surówka z kapusty
z chili i limonką
- 1/2 małej kapusty czerwonej
- 1/2 małej kapusty białej
- pęczek rzodkiewek
- 2 marchewki
- pęczek kolendry lub pietruszki
- 1-2 papryczki jalapeño (lub inne zielone)
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- duża szczypta soli morskiej (i ew. pieprzu)
- sok z 2-3 limonek
1) Cienko poszatkować dwa rodzaje kapusty i rozłożyć do osobnych misek/
2) Do białej kapusty dodać cienko pokrojone rzodkiewki i marchewki
(ja zrobiłam to za pomocą obieraczki do warzyw) oraz większość posiekanej kolendry.
3) Wymieszać i dodać posiekane papryczki, pokrojoną w plastry cebulę i olej.
4) Dodać sól i większość soku z limonki, spróbować i dodać resztę kolendry i soku z limonki wg uznania.
5) Wmieszać czerwoną kapustę i podawać.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 60 kcal