Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym

Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym

Za oknami piękna złota jesteś,która jest pełna, bajeczna, kolorowa, która jest wspaniałą inspiracją do nowych dań w naszym menu.Na naszych stołach pojawią się dania aromatyczne, sycące pełne cudownych smaków.Dla mnie jest to nie lada wyzwanie z uwagi na zmianę nawyków żywieniowych. Danie ma być zdrowe,dietetyczne, aromatyczne i rozgrzewające.Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP gotowane na parze z warzywami podane z placuszkami jaglanymi i rozgrzewającym sosem śliwkowym.Danie wyszło pyszne, zdrowe, aromatyczne idealne na romantyczną kolację we dwoje lub niedzielny obiad. Danie zostało zgłoszone do konkursu kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. Trzymacie za mnie kciuki,zaś ja ja Wam polecam medaliony z polędwicy wieprzowej są genialne, zaspokoją gusta nie jednego smakosza wieprzowiny QAFP.
Zdjęcie - Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki Medaliony z polędwicy wieprzowej

  • 1 szt polędwiczka wieprzowa QAFP
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz do smaku  Zdjęcie - Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Placuszki z kaszy jaglanej

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku 


Warzywa na parze

  • Seler
  • Cebula czerwona
  • Marchewka
  • Cebula biała 


Dodatkowo

  • Owoce
  • Figa
  • Miechunka
  • Zioła do dekoracji
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Kiełki rzodkiewki


Sos śliwkowyZdjęcie - Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
  • Śliwki suszone
  • 50 ml herbaty zielonej w płynie
  • 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
  • Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
  • Sok z limonki
  • świeży imbir
  • Otarta skórka z limonki

Zdjęcie - Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie:

Medaliony z polędwiczki wieprzowej
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę i warzywa następnie gotujemy do miękkości

Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę, warzywa polewamy sosem śliwkowym
Zdjęcie - Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów