Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki

Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki

Zdjęcie - Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • Słoik marynowanych sielawek
  • 2 pęczki młodej włoszczyzny
  • 4 młode buraki
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 4 młode cebule, czerwona lub biała
  • Cząber, pieprz, kminek mielony, sól
  • Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • Olej Kujawski do smażenia
  • Chrust z natki pietruszki:
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki przennej
  • Łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej z cytryną
  • Olej Kujawski do smażenia
  • Sól

na majonez:

  • 2 białka
  • Łyżeczka musztardy dijon
  • Łyżeczka skórki z cytryny
  • 200 ml oleju Kujawskiego
  • Sól, pieprz czarny, cukier puder
  • Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

Warzywa pokrój na grubsze kawałki, skrop smakowym olejem Kujawskim i obsmaż na rozgrzanym oleju z pierwszego tłoczenia. Dopraw je cząbrem, mielonym kminkiem, pieprzem i solą. Warzywa smaż do momentu, kiedy będą chrupiące i miękkie.

Chrust z pietruszki:
Mąkę pszenną połącz z mąką kukurydzianą, dodaj sól. Białka połącz z napojem gazowanym cytrynowym i dodaj do suchych składników. Wszystko razem wymieszaj. Liście pietruszki obtocz w powstałym cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym kilka sekund. Usmażone liście odsącz na ręczniku papierowym.

Majonez:
W blenderze zmiksuj białka z musztardą i skórką z cytryny. Do powstałej masy lej małym stróżkiem olej Kujawski do uzyskania gęstego majonezu. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i cukrem.

Na talerzu ułóż marynowane sielawki, warzywa, chrust z natki i porcję majonezu.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów