Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki
Składniki
- Słoik marynowanych sielawek
- 2 pęczki młodej włoszczyzny
- 4 młode buraki
- 1/4 główki młodej kapusty
- 4 młode cebule, czerwona lub biała
- Cząber, pieprz, kminek mielony, sól
- Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- Olej Kujawski do smażenia
- Chrust z natki pietruszki:
- Pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mąki przennej
- Łyżka mąki kukurydzianej
- 2 białka
- 1/2 szklanki wody gazowanej z cytryną
- Olej Kujawski do smażenia
- Sól
na majonez:
- 2 białka
- Łyżeczka musztardy dijon
- Łyżeczka skórki z cytryny
- 200 ml oleju Kujawskiego
- Sól, pieprz czarny, cukier puder
- Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
Przygotowanie
Warzywa pokrój na grubsze kawałki, skrop smakowym olejem Kujawskim i obsmaż na rozgrzanym oleju z pierwszego tłoczenia. Dopraw je cząbrem, mielonym kminkiem, pieprzem i solą. Warzywa smaż do momentu, kiedy będą chrupiące i miękkie.
Chrust z pietruszki:
Mąkę pszenną połącz z mąką kukurydzianą, dodaj sól. Białka połącz z napojem gazowanym cytrynowym i dodaj do suchych składników. Wszystko razem wymieszaj. Liście pietruszki obtocz w powstałym cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym kilka sekund. Usmażone liście odsącz na ręczniku papierowym.
Majonez:
W blenderze zmiksuj białka z musztardą i skórką z cytryny. Do powstałej masy lej małym stróżkiem olej Kujawski do uzyskania gęstego majonezu. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu ułóż marynowane sielawki, warzywa, chrust z natki i porcję majonezu.
Produkcja: Kuchnia+