Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy
Zupa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Anią, Kabka, Mirabelką, Maggie, Emmą, Dobromiłą, Pelą, Pluskotką, Ilonką, Shinju, i Panna Malwinną w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej. Oto moja propozycja:
Składniki:- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/2 selera pokrojone w kostkę
- 2l wody (najpierw zrobiłem z 1 litra, dlatego zupa na zdjęciach jest gęstsza niż w rzeczywistości)
- 20 dag ciecierzycy lub 40 dag ciecierzycy z puszki
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki nasion kolendry ( jeśli nie mamy w proszku tylko w nasionach to musimy je zmiażdżyć w moździerzu)
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka tartego imbiru (ja użyłem pasty imbirowej)
- 2 łyżeczki chilli
- 2 przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ewentualnie jogurt naturalny do podania
- sól
Ciecierzycę namoczyć i ugotować do miękkości (chyba że używamy ciecierzycy z puszki). Cebulę podsmażyć, dodać kumin, imbir, czosnek, kolendrę i chilli i smażyć jeszcze około 1 min. Warzywa zalać wodą i podgotować, aż zmiękną, dodać cebulę z przyprawami, pomidory i soczewicę, gotować około 10 min, dodać ciecierzycę i gotować jeszcze 5 min, dodać natkę pietruszki, doprawić solą.
Podobne wpisy Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy
Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami