Marokańska sałatka z marchewki
Marokańska sałatka z marchewki
Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników.
Składniki dla 4 osób: Sałatka
4-5 marchewek
1/3 puszki ciecierzycy
pełna garść rodzynek
1 szalotka
4 łyżki posiekanej mięty, kolendry lub natki pietruszki,polecam mix wszystkich trzech
2 łyżki płatków migdałowych, do posypania
Dressing
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru, zielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić na bok.
Marchewki obrać, opłukać. Pokroić na cieniutkie plasterki specjalnym nożykiem lub na mandolinie, ewentualnie zetrzeć na tarce na średnie wiórki. Szalotkę obrać, posiekać.
W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe