Marchewkowe ciasto wielkanocne - bezglutenowe
Ciasto marchewkowe jest pyszne, zdrowe i idealnie wpisuje się w trend wypieków bezglutenowych, ponieważ mąkę w dzisiejszym cieście zastąpiły mielone migdały.
Ciasto aromatyzowane skórką z cytryny smakuje wspaniale i jest cudownie wilgotne. Daje miłe poczucie rozgrzeszenia z jedzenia słodyczy, bo przecież marchewka to zdrowe warzywo.
Kilka marcepanowych dekoracyjnych marchewek sprawi, że ciasto będzie stanowić prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu.
Dodatkowo wykorzystałam foremkę z wymiennymi denkami, a do dzisiejszego wypieku denko z zajączkiem.
I choć z wielkanocną tradycją wygrywają ukochane klasyki: baby i mazurki, może wyłamiesz się z tradycji i właśnie na to wspaniałe ciasto zdecydujesz się na święta?
Składniki:
300 g obranej marchewki
4 jajka
szczypta soli
skórka starta z 1 bio-cytryny
150 g cukru/ksylitolu
250g mielonych migdałów
2 czubate łyżki mączki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
marcepanowe marchewki
cukier puder/ksylitol
Wykonanie:
- marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej
- żółtka odzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem na biały, puszysty kogel-mogel, dodać startą skórkę z cytryny
- migdały wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
- białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
- startą marchewkę wymieszać z ubitymi żółtkami i suchymi składnikami. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek
- foremkę o średnicy 22-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem. Wylać masę marchewkową, wyrównać szpatułką
- piec 45 minut w 180`C
- studzić na kratce
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić marcepanowymi marchewkami