Mango sticky rice – kleisty ryż z mango i mlekiem kokosowym

Mango sticky rice – kleisty ryż z mango i mlekiem kokosowym

Mango sticky rice to zdecydowanie król deserów! Już nie raz opowiadałem Wam o mojej miłości do ryżowych słodkości, począwszy od polskiego ryżu na mleku po hiszpańskie arroz con leche. Kojarzą one mi się z dzieciństwem i błogim czasem spędzonym na Półwyspie Iberyjskim. Jednakże zdecydowanie wśród tych ryżowych specjałów pierwsze miejsce na podium zajmuje tajski kleisty ryż podawany ze słodkim mango i kremowym sosem na bazie mleka kokosowego, zwany w Tajlandii khao niao mamuang. Wprawdzie dotychczas nie jadłem go w miejscu pochodzenia, lecz w kilku knajpkach z azjatycką kuchnią i za każdym razem równie mocno odpływam, wtapiając w niego łyżeczkę. Od jakiegoś czasu mango sticky rice przygotowuję również w domu i dlatego postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na ten obłędny deser.

Zanim opublikowałem ten wpis, przetestowałem kilka sposobów na zrobienie mango sticky rice w warunkach domowych. Niektóre z nich zalecały gotowanie najpierw ryżu w wodzie, inne od razu w mleku kokosowym, zaś pozostałe na parze i zdecydowanie ten ostatni sposób Wam polecam. Oryginalnie ziarna przygotowuje się w tkanym bambusowym koszu w kształcie stożka, w którym ryż pęcznieje od pary wodnej, nabierając charakterystycznej puszystej i kleistej konsystencji. W domowych warunkach z powodzeniem można wykorzystać garnek do gotowania na parze lub po prostu durszlak, albo sito pokryte gazą postawione na naczynie z gotującą się wodą.

Najważniejszym składnikiem w mango sticky rice jest oczywiście ryż. Dlatego należy tutaj wykorzystać jego tajską kleistą odmianę, dostępną w azjatyckich sklepach pod nazwami glutinous rice albo sticky rice. Tylko taki ryż ma odpowiednią strukturę i charakterystyczny słodki smak. Opcjonalnie sprawdzi się również popularny w Polsce ryż do sushi. Niektórzy w zastępstwie polecają również ryż jaśminowy, jednakże według mnie ma on zupełnie inną konsystencję oraz smak. Aby kleisty ryż poprawnie ugotować, należy go najpierw dobrze opłukać ze skrobi – podobnie jak w przypadku sushi, a następnie namoczyć w zimnej wodzie. Sam proces przygotowania opisałem dokładnie w przepisie.

Obok ryżu nie należy zapominać o sosie kokosowym, przyrządzanym ze słodzonego mleka kokosowego. Polecam wykorzystać tutaj tłuste mleko, o jak najwyższej zawartości miąższu z kokosa – żadne mleczka light nie wchodzą w grę. ? Mleko słodzi się cukrem, najlepiej smakuje z palmowym, który ma charakterystyczny karmelowy smak, jednakże zwykły trzcinowy również się sprawdzi. W moim przepisie znacząco ograniczyłem ilość cukru do niezbędnego minimum – w końcu zarówno ryż, jak i mleko oraz mango mają swoją naturalną słodycz i nie ma co robić z tego deseru ulepu.

Równie ważnym składnikiem, co sam ryż, jest oczywiście mango. Wiadomo, że w Polsce nie znajdziemy tak smacznych owoców, jak w Tajlandii, ale warto poszukać jak najlepszych. Powinny być słodkie i dojrzałe, lecz nadal trzymające fason po pokrojeniu. Oryginalnie mango sticky rice podaje się z prażoną żółtą fasolą mung. Mnie na potrzeby dzisiejszego przepisu nie udało jej się zdobyć, dlatego wykorzystałem ziarna sezamu – moim zdaniem sprawdzą się one równie dobrze. Gotowy kleisty ryż z mango można podać na wiele sposobów – ja wspomogłem się łyżką do lodów i pokroiłem owoc w równe plasterki, aby nadać mu eleganckiego charakteru, jednak potraktujcie to tylko jako propozycję, bo na ulicach Bangkoku na pewno nikt wyglądem się nie przejmuje, a tam w końcu musi on smakować najlepiej. Chociaż nieskromnie przyznam, że moja wersja jest również całkiem, całkiem. Zresztą przekonajcie się sami. ?

Zdjęcie - Mango sticky rice – kleisty ryż z mango i mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMango sticky rice - kleisty ryż z mango i mlekiem kokosowym 

Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 40 minut 40 minut

SKŁADNIKI

  • 300 g kleistego ryżu, ok. 1,5 szklanki (sprzedawany jako glutinous albo sticky rice)*
  • 2-3 dojrzałe mango (pół mango na porcję)
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu lub oryginalnie prażonej żółtej fasoli mung
  • 350 ml mleka kokosowego
  • ok. 40 g cukru palmowego lub trzcinowego, ok. 3 łyżki
  • ¼ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż przepłucz kilka razy w zimnej wodzie, ocierając ziarna o siebie, aby pozbyć się skrobi.
  2. Zalej go ponownie świeżą wodą i odstaw na minimum 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc (im dłużej będzie się moczył, tym krótszy będzie czas gotowania). Po namoczeniu ponownie odcedź wodę.
  3. Nastaw wodę w dużym garnku i wstaw do środka sitko lub durszlak tak, aby nie dotykał on lustra wody. Środek wyściel gazą złożoną na pół. Na powierzchni tkaniny rozłóż równomiernie ryż, aby wszędzie była jego równa warstwa. Sitko przykryj pokrywką.
  4. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Ryż gotuj przez ok. 30-40 minut, mieszając go delikatnie raz w połowie czasu. Gotowy ryż powinien być al dente – już nie twardy, lecz stawiający przyjemny opór zębom.
  5. W trakcie gotowania ryżu przygotuj mleko kokosowe. Przelej je do rondelka, dodaj cukier oraz sól i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
  6. Ugotowany ryż przełóż do miseczki i wyrównaj. Wlej szklankę (250 ml) przygotowanego mleka kokosowego, resztę odstaw na później. Miskę z ryżem przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  7. W tym czasie obierz mango i pokrój je w cienkie plasterki. (Ja oddzielam najpierw dwa duże plastry od pestki, obieram, a następnie kroję w plasterki).
  8. Na talerzach rozłóż pokrojone mango i nabierz ryż łyżką (ja uformowałem go przy pomocy łyżki do lodów). Ryż polej pozostałym w rondelku mlekiem kokosowym. Deser posyp sezamem podprażonym na suchej patelni na złoty kolor.

UWAGI

*Ryż kleisty (dostępny pod nazwami glutinous albo sticky rice) można kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Jeżeli nie uda się Tobie zdobyć tej odmiany ryżu, to można deser również przygotować z użyciem ryżu do sushi, który jest łatwiej dostępny. Innych gatunków ryżu nie polecam.

*Mój przepis opracowałem na bazie receptury ze strony BBC Good Food oraz rad z bloga everyday delicious.

Zdjęcie - Mango sticky rice – kleisty ryż z mango i mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów