Mandeltårta – szwedzki torcik migdałowy

Mandeltårta – szwedzki torcik migdałowy

Niektórzy do Ikea jeżdżą po meble, inni po hot-dogi lub klopsiki köttbullar, a jeszcze inni po szwedzki torcik migdałowy, znany jako mandeltårta. Ja zdecydowanie należę do tej ostatniej grupy. 😉 To jedno z moich ulubionych ciast i zupełnie nie wiem, jak to się stało, że ten przepis nigdy nie pojawił się na blogu. Chociaż faktycznie bardzo dawno już go nie robiłem, ale podczas ostatnich zakupów w szwedzkiej sieciówce przypomniałem sobie, że trzeba go ponownie upiec!

Mandeltårta to w gruncie rzeczy bardzo proste ciasto, które składa się z bezowych blatów na bazie mielonych migdałów przełożonych waniliowym kremem jajecznym i udekorowanych prażonymi migdałami. Ciasto jest bardzo słodkie, mocno orzechowe i obezwładniająco pyszne. Moim zdaniem nie można się powstrzymać tylko na jednym kawałku! To idealny towarzysz do przerwy na kawę, znanej jako fika. 🙂

Piekąc ten szwedzki torcik migdałowy, polecam użyć całych migdałów w skórce i zmielić je samodzielnie blenderem na mąkę. Dzięki temu ciasto będzie miało intensywniejszy orzechowy aromat. Migdały następnie łączymy delikatnie z ubitą bezą i formujemy z nich dyski, które pieczemy do złotego koloru.

Sam krem przypomina nieco francuski krem mousseline (jaki wykorzystujemy również do karpatki). Również przygotowujemy go na bazie żółtek utartych z cukrem i wanilią, które tutaj łączymy ze słodką śmietanką zamiast mleka i nie dodajemy skrobi. Po wystudzeniu ucieramy go z masłem i przekładamy nim migdałowe blaty. Torcik migdałowy finalnie zdobimy prażonymi orzechami w płatkach lub słupkach i odstawiamy do lodówki, aby zmiękł. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam! 🙂

Zdjęcie - Mandeltårta – szwedzki torcik migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Mandeltårta:

Bezowo-migdałowe blaty:

  • 300 g mielonych migdałów (polecam ze skórką)
  • 200 g cukru
  • 6 białek z dużych jajek (rozmiar L)

 

 Krem jajeczny:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek z dużych jajek (rozmiar L)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstraktu waniliowego)
  • 150 g miękkiego masła

 

 Dodatkowo:

  • ok. 150 g migdałów w płatkach lub słupkach

 

Jak zrobić Mandeltårta?

Bezowo-migdałowe blaty

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Kolejno wsypuj powoli cukier, nie przerywając ucierania. Powinna powstać gęsta masa bezowa.
  2. Do białek dodaj w 3 turach mielone migdały i wymieszaj całość dokładnie szpatułką.
  3. Przygotuj dwie blaszki pokryte papierem do pieczenia. Na każdej narysuj okrąg o średnicy ok. 24 cm. (Możesz także wykorzystać dwie tortownice o podobnej średnicy).
  4. Wyłóż masę bezową i wyrównaj szpatułką, formując płaski dysk.
  5. Blaty bezowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut do złotego koloru. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

  Krem jajeczny

  1. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  2. Rondelek wstaw na mały ogień i powoli podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, przykryj ją kontaktowo folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. (Uwaga: masy nie można doprowadzić do wrzenia!).
  3. Masło ubij mikserem do białości. Następnie etapami dodawaj wystudzony krem budyniowy, cały czas ucierając.

 

  Składanie torciku migdałowego

  1. Migały podpraż na suchej patelni do złotego koloru.
  2. Na paterze lub w tortownicy ułóż pierwszy blat ciasta. Posmaruj połową kremu. Kolejni ułóż drugi blat i posmaruj cały torcik z wierzchu pozostałym kremem.
  3. Ciasto udekoruj prażonymi migdałami i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin lub najlepiej całą noc.
  4. Torcik przed podaniem wyjmij na pół godziny z lodówki (wtedy smakuje najlepiej).

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Przepis na szwedzki torcik migdałowy zaczerpnąłem ze strony maniapieczenia.

Zdjęcie - Mandeltårta – szwedzki torcik migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mandeltårta – szwedzki torcik migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów