Malinowy torcik walentynkowy- krok po kroku
Walentynki to czas słodkości i różu. Idąc tym tropem przygotowałam pomysł na deser dla dwojga- urocze mini-torciki z malinami w kilku postaciach. Odpuściłam sobie minimalizm i zaszalałam! są więc posypki: złota i w kształcie serduszek, bita śmietana, złoty spray i wszystko, na co tylko możecie mieć ochotę- zaszalejcie!
Całość deseru opiera się na wyjątkowo prostej do przygotowania babce, do tego dobry dżem malinowy, bita śmietana, a dla chętnych trochę dobrego alkoholu do nasączenia spodu. Wszystko składamy razem w słodką wieżę i podajemy ukochanemu/ukochanej. Kilka minut pracy, a efekt zachwycający!
Oto przygotowanie krok po kroku:
Ostudzoną babkę pokrój w plastry (4 szt, ok. 2 cm grubości każdy), ze środka każdego wykrój (np. foremką do ciastek lub szklanką) kształt koła.
Każdy krążek ciasta nasącz odrobiną alkoholu (np. rumu, nalewki lub wódki smakowej).
Wierzch krążka posmaruj dżemem malinowym.
Przykryj drugim krążkiem, wierzch także posmaruj dżemem.
Wierzch ozdób świeżymi malinami.
Kilka malin rozgnieć widelcem. Ubij na sztywno śmietankę z odrobiną cukru i połącz z malinami tak, by masa nie była jednolita. Krem nałóż na maliny, ozdób posypkami, świeżymi owocami itp.
I czas na ozdoby!
Składniki:
- Babka (ciasto):
- mąka pszenna - 1 i1/4 szklanki
- maślanka - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 3/4 szklanki
- olej - 1/2 szklanki (np. rzepakowy)
- jajko - 3 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- Dodatki:
- dżem malinowy - 4 łyżki
- śmietanka kremówka (30%) - 1/3 szklanki
- cukier puder - 1 łyżeczka
- świeże maliny - 1 opakownie (ok. 20 szt)
- alkohol - 2 łyżki, np. rum
- ozdoby - posypki itp. wg uznania
Babka (ciasto):
Foremkę wysmaruj masłem i obsyp wewnątrz mąką.
W misce połącz suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia..
Dodaj (wymieszane w drugiej misce): cukier, maślankę, olej, aromat waniliowy i jajka.
Wszystkie składniki wymieszaj szpatułką/łyżką na gładkie ciasto. Wlej do foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 40 minut. Ostudź.
Składanie deseru (obok znajdziesz fotografie z opisem):
Ostudzoną babkę pokrój w plastry (4 szt, ok. 2 cm grubości każdy), ze środka każdego wykrój (np. foremką do ciastek lub szklanką) kształt koła.
Każdy krążek ciasta nasącz odrobiną alkoholu (np. rumu, nalewki lub wódki smakowej).
Wierzch krążka posmaruj dżemem malinowym.
Przykryj drugim krążkiem, wierzch także posmaruj dżemem.
Wierzch ozdób świeżymi malinami.
Kilka malin rozgnieć widelcem. Ubij na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru i połącz z malinami tak, by masa nie była jednolita. Krem nałóż na maliny, ozdób posypkami, świeżymi owocami itp.
Babeczkę z malinami możesz przygotować nawet dzień wcześniej, przed samym podaniem ubij tylko śmietankę i połącz ją z malinami.