Malinowy budyń jaglany
Kiedy sezon na owoce w pełni, a w domu są wiecznie głodne dzieci, człowiek musi kombinować.
Największe kombinatorstwo (i sukces!) to przygotowanie deseru, który smakuje Latoroślom, a Ty masz świadomość, że całkiem sporo w nim dobrych dla nich rzeczy. Taki właśnie jest budyń jaglany, ugotowany (opcjonalnie) na naturalnie słodkim mleku roślinnym, z kwaskowatymi malinami w środku i delikatną nutką wanilii. Zdrowy deser w sam raz na upalny dzień!
Oczywiście zamiast malin możecie użyć innych owoców, proponuję jednak, by były słodko-kwaśne, aby zrównoważyć neutralny smak kaszy.
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 4 porcje budyniu jaglanego.
Składniki:- kasza jaglana - 1/2 szklanki (suchej, przed ugotowaniem)
- mleko - 2 szklanki (roślinne np. kokosowe lub tłuste krowie)
- maliny - 1 szklanka
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- masło - 2 łyżki
- cukier - ok. 2-3 łyżki (lub miód, do smaku)
- sól - 1/4 łyżeczki
Kaszę zalej wodą i odstaw na noc. Po tym czasie odlej na sitko i przepłucz porządnie pod zimną wodą.
Kaszę przełóż do rondelka, zalej wybranym mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, rozgotowana, a płyn wokół niej się zredukuje.
Jeszcze ciepłą (!!!) kaszę przełóż do kielicha mocnego blendera (typu thermomix, najlepiej), dodaj owoce, wanilię i cukier/miód. Miksuj aż będzie miała idealnie kremową konsystencję. Na koniec dodaj 2 łyżki zimnego masła i ponownie zmiksuj. Ewentualnie dopraw do smaku.
Budyń (będzie jeszcze płynny) przelej do miseczek i odstaw do lodówki, aby stężał. Podawaj np. ze świeżymi owocami sezonowymi.