Makaron ze szpinakiem i chilli na ostro
Dziś na kolację proponuję rozgrzewający makaron z chilli i szpinakiem. To danie jest dość ostre ale pomoże nam w przeziębieniu dzięki właściwości chilli. Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada. Polecam
na dwie porcje
- 500 g szpinaku
- 200 g ugotowanego makaronu
- 1 papryczka chilli
- garść startego parmezanu
- kilka szczypiorków czosnkowych lub 1 ząbek czosnku
- 6 dużych suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z pomidorów
- sól do smaku
- garstka startego parmezanu
- mały kawałek świeżego imbiru (obrać i zetrzeć)
Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną chilli starty imbir - podsmażyć. Następnie dodać liście szpinaku, oraz pokrojony drobniutko szczypiorek czosnkowy lub rozgnieciony ząbek czosnku. gdy zmniejszą swoją objętość wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z ugotowanym makaron jeszcze chwile smażymy doprawiamy solą i przekładamy do miseczek posypujemy startym parmezanem.
Smacznego