Makaron ze szpinakiem, dynią i kozim serem

Makaron ze szpinakiem, dynią i kozim serem

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, dynią i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś na obiad proponuję razowy makaron ze szpinakiem i pieczoną dynią oraz kozim serem który nadaje mu niezwykłego smaku. Nigdy nie byłam wielbicielem kozich serów ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu ma ciekawy smak i nie jest z tych bardzo śmierdzących a konsystencją przypomina ser pleśniowy typu camembert. Polecam

  • 2 porcji makaronu
  • ok 400 g oczyszczonej dyni
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Oczyszczoną dyni pokroić w grubą kostkę posolić, posypać papryką i polać olejem - wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w temp 200 C ok 15-20 minut.

  • 100 g makaronu razowego
  • ok 200 g szpinaku
  • 200 g koziego sera (odłożyć cztery plasterki sera)
  • upieczona dynia
  • 1 łyżka nasion chia lub czarnego sezamu
  • 1/2 limonki
  •  pieprz do smaku

Makaron ugotować al'dente - odstawić.
Szpinak umyć i osuszyć jeżeli jest duży pokroić liście a szypułki wyrzucić.
Rozgrzać patelnię z odrobina oliwy wrzucić szpinak - posolić gdy się skurczy dodać makaron oraz dynię - smażyć przez ok 2 minutki dodać kawałki sera i smażyć aż ser się roztopi , dodać sok z limonki -wymieszać przełożyć na talerze położyć po plasterku sera na jedna porcję i posypać nasionami chia lub czarnym sezamem .
Smacznego 

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, dynią i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, dynią i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów