Makaron ze szpinakiem, dynią i kozim serem
Dziś na obiad proponuję razowy makaron ze szpinakiem i pieczoną dynią oraz kozim serem który nadaje mu niezwykłego smaku. Nigdy nie byłam wielbicielem kozich serów ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu ma ciekawy smak i nie jest z tych bardzo śmierdzących a konsystencją przypomina ser pleśniowy typu camembert. Polecam
- 2 porcji makaronu
- ok 400 g oczyszczonej dyni
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodki papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Oczyszczoną dyni pokroić w grubą kostkę posolić, posypać papryką i polać olejem - wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w temp 200 C ok 15-20 minut.
- 100 g makaronu razowego
- ok 200 g szpinaku
- 200 g koziego sera (odłożyć cztery plasterki sera)
- upieczona dynia
- 1 łyżka nasion chia lub czarnego sezamu
- 1/2 limonki
- pieprz do smaku
Makaron ugotować al'dente - odstawić.
Szpinak umyć i osuszyć jeżeli jest duży pokroić liście a szypułki wyrzucić.
Rozgrzać patelnię z odrobina oliwy wrzucić szpinak - posolić gdy się skurczy dodać makaron oraz dynię - smażyć przez ok 2 minutki dodać kawałki sera i smażyć aż ser się roztopi , dodać sok z limonki -wymieszać przełożyć na talerze położyć po plasterku sera na jedna porcję i posypać nasionami chia lub czarnym sezamem .
Smacznego