Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie curry
Makaron ze szparagami i boczkiem.
Szybki makaron ze szparagami, boczkiem, cebulką i czosnkiem. Makaron doprawiony curry, kurkumą i sosem sojowym. Sos do makaronu z kremowej śmietanki 30%. Zamiast śmietany można użyć pełnotłustego mleka kokosowego.
Składniki:
- około 250g makaronu (np. świderki, penne)
- mały pęczek szparagów
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- około 80g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sos sojowy, pieprz mielony do smaku
- 1 duży kubek śmietanki 30% (lub mleko kokosowe)
Przepis:
Krok 1.
- Odłamać grube i zdrewniałe końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie pokroić szparagi na około 1cm kawałki, główki zachować w całości.
- Makaron ugotować al'dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać przygotowane szparagi, ugotować razem - odcedzić. Zachować część wody z gotowania makaronu.
- Na dużej i głębokiej patelni stopić i podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodać posiekaną szalotkę, czosnek oraz pastę curry - smażyć jeszcze razem przez około 1 minutę, cały czas mieszając.
- Dodać ugotowany makaron, szparagi oraz przyprawy - wlać śmietankę albo mleczko kokosowe i zagotować. W razie potrzeby podlać całość odrobiną wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku i gotowe.
Oto kilka innych przepisów na makarony, które mogą Ci się spodobać :
- Makaron z kurczakiem i brokułami>>>
- Makaron z sosem truskawkowym>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
- Tortellini z brokułami w sosie curry>>>
- Makaron z kiełbasą i cebulą>>>
- Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą>>>
- Spaghetti napoli-klasyczny przepis>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
- Makaron z tuńczykiem i oliwkami>>>