Makaron ze świeżymi pomidorami,bazylią i pleśniowym serem
Taki makaron często robię gdy mamy swoje pomidorki - takie słodziutkie i pyszne z bazylią czosnkiem i dodatkiem jednego z moich ulubionych serków z niebieską pleśnią. Wszystkie smaki łączą się doskonale, w dodatku jest to danie do wykonania w bardzo krótkim czasie i nie jest skomplikowane - polecam.
- 500 g makarony penne
- odrobina oliwy z oliwek rozmarynowej
- 6 pomidorów dużych pomidorów ( np:bawole serca, malinówki)
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 100 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią
Makaron ugotować al-dente i odstawić. Pomidory umyć u pokroić na mniejsze części, na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pomidory i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy pomidory zaczną się rozpadać wrzucić wcześniej ugotowany makaron oraz świeże listki bazylii i kawałki sera z niebieską pleśnią. Doprawić do smaku solą i pieprzem - uważać z solą ponieważ ser jest dość słony. Gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talarze.
Smacznego
Wydrukuj przepis