Makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym
Trochę żal, że lato trwa już tylko w teorii, bo gdy z grzejników zaczyna płynąć lekkie ciepło, muskając koniuszki zmarzniętych palców u stóp to znak, że „winter is coming”. Zachciewa się korzennych, rozgrzewających smaków, dyni, sycących strączków, a że mamy wrzesień, to o te produkty nie trudno.
Okazuje się jednak na szczęście, że nawet po lecie można być wiernym swojemu stylowi gotowania, czyli pysznie, prosto i raz-dwa. Bez nadęcia i niepotrzebnych i pretensjonalnych konstrukcji. Tak więc powstał makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym – sycące i rozgrzewające danie w iście jesiennych barwach, z nutką orientalnej pikanterii.A tak swoją drogą wiedzieliście, że dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki? Nie znoszę tej czynności i pewnie dlatego tak lubię tę odmianę dyni.
Składniki:
(3-4 porcje)
- 300-350g ugotowanej soczewicy brązowej, może być w puszce
- ok 600g dyni hokkaido
- 250g mleczka kokosowego
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka sosu chili sambal oelek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy EV
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżej kolendry
- 250g dowolnego makaronu – u mnie Fusilli Lunghi Bucati
Przygotowanie krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Dynię umyj i pokrój w kostkę. Jeśli używasz innej odmiany niż hokkaido, obierz ją ze skórki.
- Pokrojoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj wszystkie przyprawy, sambal, sok z cytryny, miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, by dynia całkowicie pokryła się przyprawami.
- Wstaw do piekarnika pod przykryciem lub folią aluminiową na 10 minut. W tym czasie odsącz z zalewy soczewicę.
- Wyjmij dynię z piekarnika i zalej ją mleczkiem kokosowym. Piecz kolejne 10 minut. Następnie dodaj soczewicę i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
- Na talerze rozłóż po porcji makaronu, na wierzch wyłóż upieczone warzywa i posyp kolendrą.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!