Makaron z serem i sałatka wiosenna po mojemu
Składniki:
- 30 dag makaronu kolanka
- 30 dag startego ementalera
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- zioła prowansalskie
- śmietanka do zup i sosów Łaciata 18%
- sól, pieprz
- łyżka ketchupu
- olej
Makaron ugotować. Cebulę podsmażyć ziołami prowansalskimi, dorzucić makaron i starty ser, wlać śmietankę ok. pół szklanki. Doprawić i mieszać do czasu, aż ser się roztopi.
Sałatka:- kilka liści sałaty
- jajko na twardo
- kilka rzodkiewek
- 1 mała cebula pokrojona w drobna kostkę
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- sól i pieprz
Sałatę porwać, rzodkiewkę pokroić w półplasterki. W miseczce przygotować sos: jogurt, cebula, rozgniecione widelcem jajko, dodać sól, pieprz, ocet i cukier.Wszystko wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze odrobinę cukru.
Podobne wpisy Makaron z serem i sałatka wiosenna po mojemu