Makaron z pomidorami z puszki w stylu włoskim
Dla fanów włoskich smaków, polecam prosty i smakowity sposób na makaron z pomidorami, kurczakiem i szpinakiem 😀 W sezonie możesz użyć świeżych, mocno dojrzałych pomidorów, zimą natomiast sięgnij po drobno krojone pomidory w puszce. Lubię takie proste i pełne smaku obiady…mniam 😀
Składniki na makaron w stylu włoskim:
2 porcje
- 400 g pulpy pomidorowej w puszce lub pomidory drobno krojone
- 100 g makaronu ( warto użyć makaron razowy lub z semoliny )
- 4 – 5 kulek mrożonych liści szpinaku
- 1 duża cebula i 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego ulubionego sera włoskiego
- 1 pierś kurczaka
- 1/2 łyżeczki oregano + 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Jak zrobić makaron z pomidoramiw stylu włoskim?
Pierś kurczaka umyj i pokrój na plasterki, a następnie w drobną kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i po chwili dodaj czosnek. Kiedy cebula się przyrumieni, dodaj kawałki kurczaka. Kurczaka smaż mieszając, do czasu kiedy zmieni kolor. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość około 25 minut, na małym ogniu, w razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Dodaj pulpę pomidorową, zioła i mrożone kulki szpinaku, ponownie przykryj patelnię. Całość podgrzewaj na małym ogniu, do czasu, kiedy szpinak będzie miękki. Na koniec wszystko pomieszaj i dopraw do smaku wg. uznania.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, przelej chłodną wodą i osącz. Podawaj z gorącym sosem, posypany startym serem 🙂
Smacznego 🙂