Makaron z pomidorami z puszki w stylu włoskim

Makaron z pomidorami z puszki w stylu włoskim

Dla fanów włoskich smaków, polecam prosty i smakowity sposób na makaron z pomidorami, kurczakiem i szpinakiem 😀 W sezonie możesz użyć świeżych, mocno dojrzałych pomidorów, zimą natomiast sięgnij po drobno krojone pomidory w puszce. Lubię takie proste i pełne smaku obiady…mniam 😀

Zdjęcie - Makaron z pomidorami z puszki w stylu włoskim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na makaron w stylu włoskim:

2 porcje

  • 400 g pulpy pomidorowej w puszce lub pomidory drobno krojone
  • 100 g makaronu ( warto użyć makaron razowy lub z semoliny )
  • 4 – 5 kulek mrożonych liści szpinaku
  • 1 duża cebula i 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego ulubionego sera włoskiego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1/2 łyżeczki oregano + 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

 

Jak zrobić makaron z pomidoramiw stylu włoskim?

Pierś kurczaka umyj i pokrój na plasterki, a następnie w drobną kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i po chwili dodaj czosnek. Kiedy cebula się przyrumieni, dodaj kawałki kurczaka. Kurczaka smaż mieszając, do czasu kiedy zmieni kolor. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość około 25 minut, na małym ogniu, w razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Dodaj pulpę pomidorową, zioła i mrożone kulki szpinaku, ponownie przykryj patelnię. Całość podgrzewaj na małym ogniu, do czasu, kiedy szpinak będzie miękki. Na koniec wszystko pomieszaj i dopraw do smaku wg. uznania.

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, przelej chłodną wodą i osącz. Podawaj z gorącym sosem, posypany startym serem 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Makaron z pomidorami z puszki w stylu włoskim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów