Makaron z pietruszkowym pesto z cukinią i botwinką - Napiecyku

Makaron z pietruszkowym pesto z cukinią i botwinką - Napiecyku

Ten makaron z prostym, pietruszkowym pesto, sprawdzi się na letni obiad i kolację bez dodatku mięsa. To smakowite, proste i zdrowe danie. Wybierz zdrowszą wersję makaronu np. z pszenicy durum, z ciecierzycy lub makaron razowy ?

Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto z cukinią i botwinką - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                  Składniki na makaron z pietruszkowym pesto z cukinią i botwinką
  • 150 g makaronu ( u mnie muszelki )
  • 1 młoda cukinia
  • kilka gałązek botwinki
  • garść słodkiego groszku ( opcjonalnie )
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek pietruszki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 sztuk migdałów
  • sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
  • oliwa do pesto i smażenia

Makaron ugotuj w słonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą, osącz i odstaw.

Do małego pojemnika blendera daj migdały, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, ząbek czosnku, pietruszkę. Miksuj pulsacyjnie, do uzyskania grudkowatej masy. Makaron połącz z pesto i pomieszaj.

Cukinię pokrój na grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem lub ziołami. Łodyżki botwinki pokrój drobniej, liście podziel na większe kawałki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekany ząbek czosnku, dorzuć botwinkę. Kiedy botwina odparuje wodę, odłóż ją na talerzyk. Na tej samej patelni, smaż plasterki cukinii, około 2 minuty z jednej strony.

Makaron podawaj z cukinią i botwiną, groszkiem ( jeżeli używasz ), można całość podgrzać przed podaniem. W razie potrzeby, dopraw do smaku.

Smacznego ?

Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto z cukinią i botwinką - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów