Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

Ten makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata to pomysł na szybki obiad, który zrobicie w pół godziny. Nie wymaga on wielu składników, a sam proces przygotowania nie jest zbyt zajmujący — wystarczy upiec pomidory z czosnkiem, ziołami oraz oliwą i ugotować w międzyczasie makaron. Na koniec wszystko mieszamy i posypujemy ulubionym serem. Voilà! Pyszne i proste danie gotowe!

Do przepisu polecam użyć pomidorków koktajlowych, które są znacznie słodsze i lepiej smakują o tej porze roku. Jeśli chodzi o zioła, to można wykorzystać te ulubione lub te, które akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się bazylia, tymianek, oregano czy rozmaryn. Najlepsze będą oczywiście świeże, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć również suszonych. Makaron również możecie wybrać według Waszych preferencji. Ja pod ręką miałem akurat muszelki Abissine Rigate, ale sprawdzi się tutaj praktycznie każdy rodzaj.

Na sam koniec gotowy makaron z pieczonymi pomidorami proponuję podać z ulubionym serem. Ja wybrałem sycylijską ricottę salatę na bazie mleka owczego. Świetnie nadaje się ona do dań tego typu. Tradycyjnie na Sycylii podaje się ją do pasta alla norma, ale pasuje do wielu makaronów i gorąco zachęcam do jej wypróbowania. W przeciwieństwie do klasycznej śmietankowej ricotty salata jest serem twardym, który spokojnie dojrzewa po zasoleniu (stąd jego nazwa). Jeśli akurat nie uda Wam się jego zdobyć, to możecie zastąpić go pecorino lub dowolnym innym twardym włoskim serem. To tyle z mojej strony i mam nadzieję, że wykorzystacie mój pomysł na ten ekspresowy makaron z pieczonymi pomidorami przy najbliższej okazji. ?

Zdjęcie - Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut

SKŁADNIKI

  • 500 g ulubionego makaronu (u mnie muszelki Abissine Rigate)
  • 500 g pomidorków koktajlowych (u mnie żółte i czerwone)
  • 100 g sera ricotta salata (można również użyć Pecorino Romano czy parmezanu albo Grana Padano)
  • kilka ząbków czosnku (u mnie cała mała główka)
  • garść świeżych ziół (np. bazylii, tymianku, oregano czy rozmarynu)
  • solidny chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Czosnek obierz.
  2. Warzywa wrzuć do naczynia żaroodpornego wraz z wybranymi ziołami. Całość polej solidną porcją oliwy z oliwek i przypraw sporą szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20-25 minut, aż pomidory staną się miękkie.
  3. W tym czasie makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź.
  4. Zawartość naczynia wymieszaj z makaronem i przełóż na talerze. Posyp solidną porcją startego sera i podawaj od razu.

Zdjęcie - Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów