Makaron z pieczarkami i szpinakiem
Makaron z pieczarkami i szpinakiem to przygotowałam na oleju Kujawskim z ziołami wariant “Pomidor, czosnek, bazylia”, dzięki czemu nie musiałam używać ziół.
Oleje Kujawski z ziołami są idealne do smażenia, pieczenia, sałatek i marynowania i świetnie sprawdzą się w kuchni przez cały rok.
Te oleje są dostępne w ośmiu wariantach smakowych.
Składniki na makaron z pieczarkami i szpinakiem:
- 400 g makaronu
- 350 g pieczarek
- 200 g szpinaku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami wariant “Pomidor, czosnek, bazylia”
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
Jak ugotować makaron z pieczarkami i szpinakiem?
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni na rozgrzanym oleju Kujawskim z ziołami – u mnie “Pomidor, czosnek, bazylia” – podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić – dodać pieczarki pokrojone na plasterki. Smażymy do odparowania wody z grzybów.
Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż szpinak zwiędnie.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy suszone pomidory i całość zalewamy śmietanką oraz wodą z gotowania makaronu. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i makaron z pieczarkami i szpinakiem jest gotowy.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: prosty przepis