Makaron z pieczarkami i szpinakiem

Makaron z pieczarkami i szpinakiem

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Makaron z pieczarkami i szpinakiem to przygotowałam na oleju Kujawskim z ziołami wariant “Pomidor, czosnek, bazylia”, dzięki czemu nie musiałam używać ziół.

Oleje Kujawski z ziołami są idealne do smażenia, pieczenia, sałatek i marynowania i świetnie sprawdzą się w kuchni przez cały rok.

Te oleje są dostępne w ośmiu wariantach smakowych.

Składniki na makaron z pieczarkami i szpinakiem:

  • 400 g makaronu
  • 350 g pieczarek
  • 200 g szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami wariant “Pomidor, czosnek, bazylia”
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak ugotować makaron z pieczarkami i szpinakiem?

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni na rozgrzanym oleju Kujawskim z ziołami – u mnie “Pomidor, czosnek, bazylia” – podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić – dodać pieczarki pokrojone na plasterki. Smażymy do odparowania wody z grzybów.

Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż szpinak zwiędnie.

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy suszone pomidory i całość zalewamy śmietanką oraz wodą z gotowania makaronu. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.

Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i makaron z pieczarkami i szpinakiem jest gotowy.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów