Makaron z pesto z zielonego groszku
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Do kolekcji pesto na moim blogu dołącza dzisiaj pesto z zielonego groszku. Przepyszne, leciutko słodkie, aromatyczne. Jest to chyba pierwsze pesto, które wyjadałam łyżką jeszcze przed dodaniem makaronu. Bardzo polecam.
Składniki- zielony groszek (użyłam mmrożonego) - 100 g
- oliwa - ok. 100 ml
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia - garść
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- starty parmezan - 3 łyżki
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Groszek włożyć do naczynia, zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut, odcedzić. Dodać czosnek, liście bazylii, sól, pieprz i miksować na gładką masę. W trakcie miksowania wlewać stopniowo oliwę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto nie może być zbyt gęste. Podawać z makaronem i startym parmezanem.
Smacznego:)