Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym

Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym

Niezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki keczupu
  • ¼ szklanki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 garść umytego szpinaku
  • 2 ½ szklanki ulubionego makaronu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki startego sera żółtego np. goudy
  • posiekana natka pietruszki, do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę i włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, przez około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, aż mięso przestanie być surowe.
  2. Dodaj bulion, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron,  doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż makaron stanie się al dente i wchłonie większość sosu.
  3. W międzyczasie w średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż mąka lekko się zarumieni. Wlej mleko i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje, przez około 4-5 minuty.
  4. Zdejmij z ognia, wsyp ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj ze składnikami na patelni, posyp pietruszką i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cheeseburger pasta with mushrooms

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 teaspoon olive oil
  • 450 g ground pork or beef meat
  • ½ medium onion, chopped
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 2 cups chicken or beef stock
  • 1 cup water
  • ½ cup ketchup
  • ¼ cup tomato paste
  • salt and pepper
  • 150 g mushrooms, sliced
  • handful of spinach
  • 2½ cups of uncooked pasta
  • 3 tablespoons butter
  • 3 tablespoons flour
  • 1 cup milk
  • 2 cups gouda cheese, shredded
  • fresh parsley, for garnish

Preparation:

  1. Heat olive oil in large skillet over medium high heat and add ground meat. Break into chunks with wooden spoon and cook, stirring often, for about 5 minutes. Add onion and garlic and cook for another 5 minutes or until meat is cooked through and onion is softened.
  2. Add stock, water, ketchup, tomato paste, mushrooms and spinach, season to taste with salt and pepper and stir to combine. Add pasta and bring to a boil then reduce to simmer and cook for about 10 minutes or until pasta is al dente and liquid has reduced.
  3. Meanwhile, melt butter in a saucepan over medium high heat. Add flour and whisk for 1-2 minutes or until flour is cooked through. Add milk, whisk until smooth and cook until sauce begins to thicken, about 4-5 minutes. Remove from heat, add cheese and stir until cheese is melted and sauce is smooth.
  4. Add cheese sauce to pasta and stir to combine. Garnish with fresh parsley and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów