Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym
Niezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym
(6 porcji)
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki keczupu
- ¼ szklanki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 garść umytego szpinaku
- 2 ½ szklanki ulubionego makaronu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki startego sera żółtego np. goudy
- posiekana natka pietruszki, do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę i włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, przez około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, aż mięso przestanie być surowe.
- Dodaj bulion, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż makaron stanie się al dente i wchłonie większość sosu.
- W międzyczasie w średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż mąka lekko się zarumieni. Wlej mleko i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje, przez około 4-5 minuty.
- Zdejmij z ognia, wsyp ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj ze składnikami na patelni, posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Cheeseburger pasta with mushrooms
(6 servings)
Ingredients:
- 1 teaspoon olive oil
- 450 g ground pork or beef meat
- ½ medium onion, chopped
- 2 cloves of garlic, minced
- 2 cups chicken or beef stock
- 1 cup water
- ½ cup ketchup
- ¼ cup tomato paste
- salt and pepper
- 150 g mushrooms, sliced
- handful of spinach
- 2½ cups of uncooked pasta
- 3 tablespoons butter
- 3 tablespoons flour
- 1 cup milk
- 2 cups gouda cheese, shredded
- fresh parsley, for garnish
Preparation:
- Heat olive oil in large skillet over medium high heat and add ground meat. Break into chunks with wooden spoon and cook, stirring often, for about 5 minutes. Add onion and garlic and cook for another 5 minutes or until meat is cooked through and onion is softened.
- Add stock, water, ketchup, tomato paste, mushrooms and spinach, season to taste with salt and pepper and stir to combine. Add pasta and bring to a boil then reduce to simmer and cook for about 10 minutes or until pasta is al dente and liquid has reduced.
- Meanwhile, melt butter in a saucepan over medium high heat. Add flour and whisk for 1-2 minutes or until flour is cooked through. Add milk, whisk until smooth and cook until sauce begins to thicken, about 4-5 minutes. Remove from heat, add cheese and stir until cheese is melted and sauce is smooth.
- Add cheese sauce to pasta and stir to combine. Garnish with fresh parsley and serve.
Enjoy!