Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

 

Zdjęcie - Makaron z kurkami w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron z kurkami w sosie śmietanowym.

 

Makaron z kurkami

Bardzo szybki w przygotowaniu i prosty makaron z kurkami w czosnkowym sosie śmietanowym z pomidorami, tymiankiem, białym winem i parmezanem. To danie wymaga kilku prostych składników i przygotujesz je w zaledwie 30 minut!

Białe wino użyte w przepisie można zastąpić odrobiną soku z cytryny albo całkowicie pominąć ten składnik. Wyjątkowy smak całej potrawie nadaje sos Worcestershire. Zamiast tymianku można użyć innych świeżych ziół takich jak rozmaryn albo estragon. Jeśli chodzi o makaron, możesz użyć dowolnego innego rodzaju makaronu np. fusilli, kokardki, penne, spaghetti albo tagliatelle.

 

Zdjęcie - Makaron z kurkami w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron z kurkami.
Makaron z kurkami

Jest to jeden z moich ulubionych, łatwych przepisów ze względu na niesamowity smak kurek. Jeśli chcesz dodać lub ulepszyć ten makaron z kurkami, oto kilka składników, które możesz dodać:

 

  • kiełbasa chorizo lub boczek
  • filet z kurczaka
  • olej truflowy do skropienia gotowej potrawy
  • cukinia
  • szpinak, jarmuż


Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami:

  • około 180-200 g makaronu np. spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekana niewielka cebula
  • 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
  • 1/3-1/2 posiekanej papryczki chili
  • 200-250 oczyszczonych kurek (większe pokroić na połówki)
  • 1 małe, obrane i starte na tarce do jarzyn winne jabłko
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina (można pominąć)
  • około 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan do posypania gotowej potrawy
  • posiekane świeże zioła np. natka pietruszki, tymianek


Makaron z kurkami przepis
Krok 1.

  • Makaron ugotować w według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedzić i trzymać w cieple.

Krok 2.

  • Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Gdy masło nabierze delikatnego czosnkowego aromatu dołożyć starte jabłko i wlać wino - odparować nadmiar płynu (1-2 minuty). Na patelnię dołożyć oczyszczone i osuszone kurki - smażyć wszystko razem kilka minut, cały czas mieszając. Następnie wlać śmietankę 30%, dodać pomidory, doprawić do smaku i zagotować. Gdy sos nieco zgęstnieje dodać posiekane zioła oraz ugotowany makaron. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
  • Gotowy makaron z kurkami podajemy zaraz po ugotowaniu, dekorujemy świeżymi ziołami i posypujemy tartym parmezanem.

 


Mam nadzieję, że przepis na makaron z kurkami w sosie śmietanowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Zdjęcie - Makaron z kurkami w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron z kurkami.

Kategorie przepisów