Makaron z kurkami w sosie śmietanowym (15 minut)

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym (15 minut)

 

Zdjęcie - Makaron z kurkami w sosie śmietanowym (15 minut) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sezon na kurki to najlepszy moment na ekspresowy makaron: złociste grzyby, masło, czosnek i odrobina śmietanki. Całość robisz w 15 minut, w jednym czasie gotując makaron i podsmażając kurki. Wieczorny obiad gotowy zanim stół zdąży się nakryć.

Składniki na makaron z kurkami w sosie śmietanowym:

(na 2 sycące porcje)

  • 200 g makaronu (tagliatelle/penne)
  • 250–300 g świeżych kurek (oczyszczonych, suchy pędzelek)
  • 1–2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno
  • 100 ml śmietanki 30% (lub 80 ml + 40 ml wody z makaronu)
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta chilli (opcjonalnie)
  • ćwiartka cytryny (na koniec)

Jak przygotować makaron z kurkami w sosie śmietanowym?

  1. Makaron: Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odlej ½ szklanki wody z gotowania.

  2. Kurki: Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć kurki, smaż 4–5 min na dość dużym ogniu (puszczą i odparują).

  3. Aromaty: Dodaj czosnek, zamieszaj 30–40 s. Wlej śmietankę, duś 1–2 min do lekkiego zgęstnienia.

  4. Połączenie: Dodaj makaron, parmezan i 2–4 łyżki wody z makaronu (tyle, by sos kremowo otulił nitki). Dopraw solą i pieprzem.

  5. Finisz: Wsyp natkę, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawaj od razu.

Wersja „lżejsza”

  • Zamiast 100 ml śmietanki daj 60 ml śmietanki + 60 ml jogurtu greckiego (zdejmij patelnię z ognia przed dodaniem jogurtu).

  • Parmezanu 20 g, więcej natki.

Porady i zamienniki

  • Mrożone kurki: wrzuć zamrożone prosto na patelnię, odparuj wodę i dopiero dodaj masło.

  • Bardziej grzybowo: łyżeczka sosu sojowego lub kilka kropli maggi pod koniec dla umami.

  • Bez laktozy: masło → klarowane, śmietanka bezlaktozowa.

  • Dodatek białka: podsmażone paseczki kurczaka lub kostka wędzonego tofu.

Przechowywanie

Najlepszy od razu, ale można odgrzać na łyżce wody z makaronu / mleka w 1–2 min na małym ogniu.

Wartości (szacunkowo, 1 z 2 porcji)

ok. 600–640 kcal • B 22 g • T 26 g • W 72 g (zależnie od makaronu/śmietanki)

Najczęstsze pytania (FAQ)

Czy myć kurki wodą?
Najlepiej czyścić na sucho pędzelkiem; jeśli trzeba, bardzo szybkie płukanie i dokładne osuszenie.

Czy mogę użyć śmietanki 18%?
Tak, tylko odparuj sos minutę dłużej i dodaj odrobinę wody z makaronu.

Kategorie przepisów