Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo – czosnkowym
Jeżeli nie lubisz szpinaku, spróbuj go z sosem śmietanowo – czosnkowym, dodaj soczystą paprykę i filet z kurczaka oraz odrobinę przypraw i ziół, a wszystko to podaj z makaronem, najlepiej penne albo świderki. Taki makaron absorbuje pyszny sos, przez co danie smakuje jeszcze lepiej.
O tej porze roku kupuję szpinak mrożony, najlepiej liście mrożone w kulkach. Dwie – trzy kulki zużywam, resztę przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i chowam do zamrażarki.
Pyszne i szybkie danie na co dzień lub na uroczystą kolację we dwoje. Do mojego makaronu polecam wino białe, bowiem najprostsza zasada mówi, że do makaronowych dań podanych z sosem pomidorowym ( czerwonym ) podajemy wino czerwone lub różowe, zaś do sosów śmietanowych wino białe ?
Składniki / 3 porcje
- 2 mniejsze filety z kurczaka
- 300 g makaronu włoskiego casarecce
- 3 kulki mrożonego szpinaku
- 1/2 czerwonej lub żółtej papryki
- 2 większe ząbki czosnku
- 150 ml. śmietanki do zup i sosów
- 1/3 szkl bulionu lub wina ( opcjonalnie może być woda )
- 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło klarowane do smażenia