Makaron z kurczakiem i warzywami
„Dziś od rana kisiliśmy kapustę. Było przy tym sporo pracy ale pełna beczka stoi w kącie kuchni. Potem zapakuję wszystko do słoików i wyniosę do spiżarni. Moc witamin będzie z nami przez całą zimę.
Zajęta kapustą nie miałam czasu na wymyślny obiad. Było coś na szybko czyli makaron z kurczakiem i warzywami. Jest trochę pracy z ich pokrojeniem, ale ja zrobiłam to wieczorem poprzedniego dnia i przechowałam w lodówce. Dzisiaj tylko ugotowałam makaron, podsmażyłam na patelni warzywa z kurczakiem i pyszne danie gotowe. Jego aromat wypełnia cały dom, tak, że wszyscy domownicy po przekroczeniu progu już wiedzą co będzie na obiad.”
Makaron z kurczakiem i warzywami (przepis własny) Składniki dla 2 osób:
250 dag makaronu świderki
pół piersi z kurczaka
3 pieczarki
1 marchewka
ćwiartka selera
pół pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
100ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
Mięso z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Warzywa obrać, umyć i pokroić w słupki wielkości zapałki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni typu wok rozgrzać oliwę , włożyć mięso i krótko obsmażyć z wszystkich stron. Dodać marchewkę i mieszając smażyć 1 minutę. Dorzucić seler, por i czosnek. Smażyć kolejną minutę cały czas mieszając. Wlać sos sojowy i rosół. Zmniejszyć temperaturę i dusić 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i chwilę wszystko razem przesmażyć. Przełożyć na talerze i zaraz podawać.
Smacznego :)
Aronia