Makaron z karkówką, szparagami i grzybami
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z karkówką, szparagami i grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę
- 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki
- 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki mascarpone
- garść liści bazylii, posiekanych
- 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na większej patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek, podsmaż go do chrupkości i przełóż na papierowe ręczniki. Do tej samej patelni włóż karkówkę, dopraw ziołami, solą i pieprzem, podsmaż do zarumienienia i przełóż łyżką cedzakową do miski.
- Do tej samej patelni dodaj masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez przez 2 minuty. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
- Dodaj szparagi, pieczarki i pomidory i smaż aż szparagi przestaną być surowe ale wciąż chrupiące, przez 3-4 minuty.
- Dodaj wino i gotuj zdrapując przypieczone drobinki z dna patelni aż odparuje, po czym wmieszaj karkówkę i boczek. Podsmaż aż całość będzie podgrzana.
- Wmieszaj parmezan, bazylię, mascarpone, makaron i smaż przez kilka minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Pork sparagus and mushroom pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons canola oil
- 400 g roasted pork neck (or chicken) cut into thick cubes
- 100 g bacon, cut into small cubes
- 1/2 tablespoon herbes de Provence
- 2 tablespoons butter
- 1 onion,diced
- 2 cloves garlic, minced
- 250 g asparagus, ends trimmed and sliced into 2 cm pieces
- 200 g mushrooms, quartered
- 200 g grape tomatoes, sliced in half lengthwise
- 1/4 cup semi sweet red wine
- 1/2 cup Parmigiano cheese, grated
- 1/4 cup Mascarpone cheese
- handful basil leaves, thinly sliced
- 250 g pasta, cooked according to package directions
- salt and pepper
Preparation:
- Warm the oil in a skillet over medium heat. Add bacon, cook until crisp and transfer to paper towels. To the same pan add pork season with the herbs, salt and pepper. Once browned, remove from the skillet with a slotted spoon and transfer to a bowl. Cover to keep warm.
- Using the same skillet, warm the butter over medium-high heat, add the onions and garlic and cook for 2 minutes. Season lightly with salt and pepper.
- Add the asparagus, mushrooms and tomatoes to the skillet. Continue to cook just until the asparagus is crisp tender and the mushrooms are soft , for 3-4 minutes.
- Add the wine, cook scraping up any browned portions, until evaporates and stir in pork and bacon. Cook, stirring, just until warmed through.
- Stir the parmesan, mascarpone, basil and pasta and cook for a few minutes to heat throdugh.
- Season to taste with salt and pepper and serve.
Enjoy!