Makaron z fetą i pomidorami – hit tik-toka :)
Ten przepis pojawiał się od jakiegoś czasu w tylu miejscach, że momentami nie mogłam już na niego patrzeć. Stwierdziłam jednak, że muszę wypróbować to wychwalane cudo, aby dowiedzieć się, czy faktycznie całość warta jest tych zachwytów. Byłam nastawiona dość sceptycznie, ale kurczę – to naprawdę było smaczne ? Minimum pracy i wysiłku włożonego w przygotowanie tego obiadu to kolejny duży plus. Będę wracała do tego przepisu z pewnością jeszcze niejeden raz. Polecam go też i Wam ?
Inspiracja: Krytyka Kulinarna
Składniki:
- 300 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 250 g dobrej fety
- 600-700 pomidorków koktajlowych
- 4-5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki płatków chili
- łyżka oregano
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidorki. Na nich położyć fetę. Całość polać oliwą, posypać przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Makaron ugotować al dente. Upieczone pomidorki z fetą rozdrobnić widelcem (można dodać do nich 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu). Wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem. Smacznego ?