Makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Lato to idealny czas, by korzystać z sezonowych warzyw i przygotowywać lekkie, szybkie obiady. Przepis na makaron z fasolką szparagową i boczkiem w kremowym sosie śmietanowym to doskonały sposób na wykorzystanie świeżej fasolki w prostym, a jednocześnie pełnym smaku daniu. Całość przygotujesz w około 30 minut — to świetna opcja na szybki obiad w środku tygodnia, gdy nie masz czasu na długie gotowanie, ale masz ochotę na coś domowego i smacznego.

Zdjęcie - Makaron z fasolką szparagową i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Porcje 3

Kalorie 725 kcal

Składniki na makaron z fasolką szparagową i boczkiem:

  • 300 g makaronu (u mnie casarecce)

  • 400 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona)

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 200 ml śmietanki 30%

  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • parmezan

Przygotowanie makaronu z fasolką szparagową i boczkiem:

  • Makaron ugotować według instrukcji z opakowania.
  • Z fasolki odkroić końcówki, pokroić ją na 2-3 mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie (fasolka powinna być chrupiąca, nie rozgotowana!).
  • Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Na patelnię wrzucić boczek, kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodać czosnek. Smażyć razem przez 1-2 minuty. Wlać śmietankę, dodać odrobinę soli i pieprzu. Gotować przez 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając. Dodać odcedzoną fasolkę szparagową, wymieszać.
  • Makaron nałożyć na talerze, polać sosem, wymieszać, posypać parmezanem.

Kategorie przepisów