Makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Lato to idealny czas, by korzystać z sezonowych warzyw i przygotowywać lekkie, szybkie obiady. Przepis na makaron z fasolką szparagową i boczkiem w kremowym sosie śmietanowym to doskonały sposób na wykorzystanie świeżej fasolki w prostym, a jednocześnie pełnym smaku daniu. Całość przygotujesz w około 30 minut — to świetna opcja na szybki obiad w środku tygodnia, gdy nie masz czasu na długie gotowanie, ale masz ochotę na coś domowego i smacznego.
Makaron z fasolką szparagową i boczkiem
Porcje 3
Kalorie 725 kcal
Składniki na makaron z fasolką szparagową i boczkiem:
-
300 g makaronu (u mnie casarecce)
-
400 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona)
-
100 g wędzonego boczku
-
1 duży ząbek czosnku
-
200 ml śmietanki 30%
-
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
sól, pieprz
-
parmezan
Przygotowanie makaronu z fasolką szparagową i boczkiem:
- Makaron ugotować według instrukcji z opakowania.
- Z fasolki odkroić końcówki, pokroić ją na 2-3 mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie (fasolka powinna być chrupiąca, nie rozgotowana!).
- Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Na patelnię wrzucić boczek, kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodać czosnek. Smażyć razem przez 1-2 minuty. Wlać śmietankę, dodać odrobinę soli i pieprzu. Gotować przez 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając. Dodać odcedzoną fasolkę szparagową, wymieszać.
- Makaron nałożyć na talerze, polać sosem, wymieszać, posypać parmezanem.