Makaron z dynią zapiekany z serem

Makaron z dynią zapiekany z serem
Zdjęcie - Makaron z dynią zapiekany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z dynią zapiekany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z dynią zapiekany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z dynią zapiekany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z dynią zapiekany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml mleka
  • 300 g średniego makaronu (np. maccheroni)
  • 300 g dyni (np. piżmowej lub hokkaido)
  • 300 g żółtego sera gruyere lub cheddar
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 20 g mąki pszennej
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Dynię obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy na Oliwierze.

Gdy dynia zmięknie, oprószamy ją mąką i jeszcze chwilę podsmażamy.

Całość zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy rozmaryn, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.

Ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż ser się roztopi.

Mieszamy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekamy 15-20 minut w 180ºC.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów