Makaron z bakłażanem, pomidorami i kozim serem
To danie jest niby proste (jak to zwykle, a szczególnie ostatnio, u mnie na blogu), ale w smaku naprawdę bogate! Wyraziste, dobrze skomponowane i po prostu pyszne. Bakłażan i pomidory to świetne połączenie, bazylia również do niego pasuje i dodaje daniu świeżości, a kozi ser - swojego wyjątkowego smaku. Jako miłośniczka wszelkich włoskich i makaronowych dań mogę nie być do końca obiektywna, ale serdecznie polecam:)
Makaron z bakłażanem,
pomidorami i kozim serem
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/2 bakłażana
- 2 małe pomidory
(lub pół puszki krojonych pomidorów)
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- garść listków bazylii
- 100g twardego koziego sera
- 150g pełnoziarnistego penne
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni (ok. 5 minut).
Dodać pokrojonego w niedużą kostkę bakłażana i smażyć 3 minuty.
Dodać posiekane pomidory, doprawić i gotować przez kilka minut.
Wmieszać bazylię i pokrojony w kostkę ser.
Dodać ugotowany w międzyczasie makaron i wymieszać.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal