Makaron w sosie ze świeżych pomidorów
Tak, wiem. Wiosna to nienajlepszy czas na zakup świeżych pomidorów, ale w sklepie znalazłam tak cudownie czerwone i soczyste „malinowe”, że nie mogłam się im oprzeć!
Sos do spaghetti powstał bardzo prosty: kilka ząbków czosnku (musi być moc!), oliwa, dobre pomidory plus (do smaku) ostra papryczka. Tyle wystarczy, by przygotować naprawdę wyśmienity obiad w mniej, niż kwadrans.
Z daniem komponować będą się idealnie świeże listki bazylii, nie tylko nadadzą aromat, ale i pięknie ożywią czerwony sos. Je się przecież (także) oczami, czyż nie !?
Proporcje dla 3-4 osób.
Składniki
- makaron spaghetti - 1 opakowanie
- pomidory malinowe - 5 szt
- czosnek - 4 ząbki
- paprycka chili - 1 szt/do smaku
- oliwa - 4 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- bazylia - do podania
Makaron ugotuj 'al. dente' w dużej ilości osolonej wody.
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Lekko przesmaż (nie może się zarumienić!), od razu dodaj pokrojone w małą kostkę pomidory i posiekane chili. Gotuj kilka minut, dopraw (dość intensywnie, sos lekko tylko pokrywa makaron, musi mieć więc wyrazisty smak).
Przed podaniem makaron wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj porwane listki bazylii, całość skrop resztą oliwy.