Makaron w sosie ze świeżych pomidorów

Makaron w sosie ze świeżych pomidorów

Zdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak, wiem. Wiosna to nienajlepszy czas na zakup świeżych pomidorów, ale w sklepie znalazłam tak cudownie czerwone i soczyste „malinowe”, że nie mogłam się im oprzeć!

Zdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos do spaghetti powstał bardzo prosty: kilka ząbków czosnku (musi być moc!), oliwa, dobre pomidory plus (do smaku) ostra papryczka. Tyle wystarczy, by przygotować naprawdę wyśmienity obiad w mniej, niż kwadrans.

Zdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z daniem komponować będą się idealnie świeże listki bazylii, nie tylko nadadzą aromat, ale i pięknie ożywią czerwony sos. Je się przecież (także) oczami, czyż nie !?

Zdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 3-4 osób.

Zdjęcie - Makaron w sosie ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Makaron ugotuj 'al. dente' w dużej ilości osolonej wody.

Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Lekko przesmaż (nie może się zarumienić!), od razu dodaj pokrojone w małą kostkę pomidory i posiekane chili. Gotuj kilka minut, dopraw (dość intensywnie, sos lekko tylko pokrywa makaron, musi mieć więc wyrazisty smak).

Przed podaniem makaron wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj porwane listki bazylii, całość skrop resztą oliwy.

Kategorie przepisów