Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i szpinakiem
Jeśli mam ochotę na szybki obiad, odpowiedź jest tylko jedna: makaron.
Dowolne dodatki, sos przygotowany w czasie, gdy pasta dochodzi na ogniu. Kwadrans i parująca miska pełna smaku trafia na stół.
Dziś w klimacie nieco hiszpańskim, sos pomidorowy, pikantne, lekko wędzone chorizo, oliwki, szpinak, i na koniec kozi ser. Poezja.
Składniki- chorizo - 100 g
- szpinak - 100 g
- passata pomidorwa - ok. 750 ml
- melasa - 1 łyżczka
- cebula - 1 szt
- czosnek - 2 ząbki
- oliwki - 1/2 szklanki
- oliwa - 2 łyżki
- miękki ser kozi - ok. 3-4 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
- makaron - 500 g, np. fusilli
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź.
Na oliwie zeszklij drobno pokrojoną cebulę oraz lekko tylko rozdrobione ząbki czosnku. Dodaj pokrojone w paseczki chorizo i smaż na średnim ogniu, aż kiełbasa się wytopi i stanie lekko chrupiąca.
Dodaj rozdrobnione oliwki oraz passatę pomidorową oraz szpinak. Gotuj ok. 5 minut, aż sos lekko odparuje. Dopraw do smaku. Ciepły sos podawaj z makaronem, wierch posyp kawałkami sera, możesz dodatkowo ozdobić całymi oliwkami.