Makaron w śmietanowym sosem z boczniakami

 

Zdjęcie - Makaron w śmietanowym sosem z boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy nie ma w lasach świeżych grzybów, w każdym sklepie kupić można na szczęście boczniaki. To jedna z moich ulubionych odmian grzybów, znakomicie zastępująca grzyby leśne. Dziś chciałam zaproponować Wam mój ulubiony śmietanowy sos do makaronu z boczniakami– to tylko tylko składników, a pyszny obiad gotowy jest w mniej niż kwadrans.

Czego NIE robić przygotowując grzyby?

Aby jednak z grzybów wyciągnąć jak najwięcej smaku, trzeba trzymać się kilku zasad. Po pierwsze, nie moczymy grzybów. Lepiej przetrzeć zabrudzenia (ew. ziemię itp) wilgotnym ręcznikiem papierowym niż myć grzyby pod wodą. Grzyby mocną ją chłoną i są przez to mniej aromatyczne, dodatkowo stają się mniej jędrne.

Po drugie: grzyby smażymy na dużym ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli wrzucamy grzyby na chłodną patelnię, puszczą wodę i zaczną się w niej dusić, zamiast smażyć. Mieszajmy je niezbyt często, aby ładnie się zarumieniły. Takie będą naprawdę pyszne! Ja lubię pod sam koniec smażenia doprawić je odrobiną sosu sojowego- są wtedy wyjątkowo wyraziste w smaku i ładnie przysmażone.

Zdjęcie - Makaron w śmietanowym sosem z boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak podawać makaron z sosem?

Makaron należy ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odlany przekładam na patelnię ze śmietanowym sosem z boczniakami i mieszam. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaje nieco wody pozostawionej po gotowaniu makaronu. Gotowe danie możesz doprawić świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki.

Podane proporcje dla 3 osób.

Zdjęcie - Makaron w śmietanowym sosem z boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Składniki:

  • boczniaki - 500 g
  • śmietanka kremówka (30%) - 3/4 szklanki
  • por - ok. 10 cm kawałek
  • czosnek - 1 ząbek
  • mąka pszenna - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • olej - do smażenia
  • sól, pieprz - do smaku
  • makaron - ok. 500 g opakowanie

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody.
  2. Boczniaki pokrój w ok. 1 cm paseczki.
  3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, smaż boczniaki na sporym ogniu, aż będą złoto-brązowe (ja dzielę je na 2 porcje i smażę partiami).
  4. Pod koniec smażenia dodaj do nich drobno posiekany por, wlej sos sojowy i wsyp mąkę. Całość wymieszaj i smaż dalej na małym ogniu.
  5. Wlej śmietankę.
  6. Gotuj, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje.
  7. Dopraw do smaku.
  8. Odlany makaron przełóż na patelnię ze śmietanowym sosem z boczniakami i wymieszaj. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj nieco wody pozostawionej po gotowaniu makaronu.
  9. Gotowe danie możesz doprawić świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy